ua en ru

Нафтовидобуток на іракському родовищі Південна Румайла після двох терактів поновиться до 10 жовтня

Нафтовидобуток на іракському родовищі Південна Румайла, скорочена сьогодні після теракту минулої ночі, поновиться протягом трьох днів. Про це повідомив генеральний директор іракської державної компанії South Oil Co. (SOC) Дійа Джафар, передає Reuters. В даний час об'єм видобутку понижений на 700 тис. бар. у день.
Напередодні атаці піддався нафтопровід, по якому "чорне золото" поступає з Румайли в сховища м. Ез-Зубайр. Транспортна магістраль була підірвана двома мінами. Джерела в поліції повідомили, що подія кваліфікована як теракт. В даний час пожежа на місці НС ліквідована, ведуться відновні роботи. За словами міністра нафти країни Абделя Каріма аль-Луейа, інцидент ніяк не позначиться на експорті нафти.
Родовище Південна Румайла знаходиться в спільній розробці у британської нафтогазової компанії BP Plc. (38%) і китайської національної нафтогазової корпорації (China National Petroleum Corporation, CNPC) (37%). Уряду Іраку через держкомпанію State Oil Marketing Organization (SOMO) належать 24% акцій проекту.
За оцінками експертів, запаси всього супергігантського нафтового родовища Румайли, що вважається наріжним каменем іракської нафтової галузі, оцінюються в 17,8 млрд бар. На нього доводиться велика частина сукупного добового об'єму нафтовидобутку в країні (2,9 млн бар.). Родовище Румайла відноситься до нафтогазоносного басейну Персидської затоки. Воно ділиться на північну і південну частини.