ua en ru

Неприпустимо вирішувати проблеми позичальників за рахунок інтересів кредиторів і вкладників, - УКБС

Законопроект "Про тимчасову відстрочку сплати платежів за кредитними договорами, забезпеченими іпотекою, у зв'язку з втратою позичальником постійного місця роботи та введення мораторію на примусове виселення із житла" жодним чином не вирішує проблем позичальників, які втратили роботу, а лише призведе до збільшення фінансового навантаження на цю категорію клієнтів по закінченню терміну відстрочки. Такої думки дотримуються експерти асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" (УКБС).

"УКБС вважає, що неприпустимо вирішувати проблеми позичальників, які зазнали тимчасових фінансових труднощів, порушуючи права та законні інтереси кредиторів і вкладників. Законодавцю слід врахувати, що кошти, надані в строкове платне користування позичальникам, формуються за рахунок заощаджень інших суб'єктів економічних відносин, право яких на повернення належних їх коштів не може бути поставлене під сумнів" - зазначила генеральний директор УКБС Галина Оліфер.

В УКБС вважають, що законопроект не враховує, що банки продовжують процес реструктуризації проблемної заборгованості, який розпочався ще під час кризи 2008-2010 рр.

"Законом щодо врегулювання відносин між кредиторами та споживачами фінансових послуг до 3-х місяців збільшено термін, на який позичальник може затримати сплату частини іпотечного кредиту або відсотків без нарахування штрафів, що є достатнім терміном для нового працевлаштування. Також є сумнівною і обґрунтованість запропонованого у законопроекті правового регулювання, враховуючи, що за даними Держкомстату на 1 листопада офіційний рівень безробіття в Україні скоротився і становив 1,4%, що є одним із найнижчих показників у світі. Рівень працевлаштування незайнятих громадян порівняно з вереснем 2011 р. зріс на 2,1% й у жовтні становив 14,6%", - відзначили в УКБС.

На думку експертів Асоціації, для підтримки безробітних громадян передусім, повинен бути розроблений механізм використання коштів Державного бюджету на їх субсидування з метою обслуговування кредитної заборгованості. Також варто створювати нові робочі місця, фінансувати програми перекваліфікації кадрів.