ua en ru

НБУ сьогодні на міжбанку купив 131,4 млн дол.

НБУ сьогодні на міжбанку купив 131,4 млн дол. Про це РБК-Україна повідомив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький.
"НБУ купив 131,4 млн дол., таким чином валютні резерви Нацбанку знаходяться на рівні 25,280 млрд дол. З початку квітня на міжбанку ми купили близько 730 млн дол.", - заявив В.Литвицький.
Він також повідомив, що за підсумками торгів, середньозважений курс пари гривня/долар стабілізувався на рівні 7,92321, незначно девальвував з рівня понеділка, коли він був 7,92155.
"Тиждень з 8 по 13 квітня, - це тиждень, коли нам вдалося різними зусиллями сприяти руху ринкових сил у тому напрямку, що призвело до стабілізації курсу. Цими зусиллями були інтервенції і вербальними сигнали, заяви", - пояснив В.Литвицький. За його словами, сьогодні "не відбувається того подорожчання гривні, глибина якого може бути небезпечна для економіки і цінової стабільності".
В.Литвицький також нагадав, що 17 березня до кінця першого тижня квітня "було відчутне, хоча ще і не небезпечне посилення гривні - з 7,96 до 7,91, що відбивало силу дії як фундаментальних так і ситуативних факторів, і баланс цих факторів може в майбутньому мінятися ", - відзначив експерт. "Головну роль грає посилення економіки, але будуть набирати чинності ситуативні чинники - приплив спекулятивного капіталу, прямих інвестицій, кредитів від МФО, довіра населення. Тому ми повинні бути пильними. Завдання НБУ і далі буде в тому, щоб не допускати надлишкової волатильності на ринку", - запевнив В.Литвицький.
Він зазначив, що під пильною увагою НБУ залишається реальний ефективний обмінний курс гривні. "З початку року РЕОК зміцнився на 3,3%, і ми бачимо, що є ще деякий запас укріплення. РЕОК знаходиться під впливом динаміки номінального курсу та інфляції. На щастя, інфляція уповільнюється, і РЕОК рухається в тому напрямку, який допомагає експортерам і не створює додаткових ризиків всередині країни. ... Якщо не вдасться зниженням інфляції нейтралізувати посилення РЕОК, і ситуація вимагатиме додаткової уваги до номінального курсу, ми будемо це увагу надавати з використанням всіх доступних інструментів. Ринкових інструментів, перш за все ", - резюмував В.Литвицький.