ua en ru

НБУ зафіксував зростання шахрайства в інтернеті в 2015

НБУ зафіксував зростання шахрайства в інтернеті в 2015 Фото: Національний банк України

У минулому році їх кількість зросла до 43 тис. штук на загальну суму близько 95 млн гривень

За даними Національного банку України (НБУ) в 2015 році значно зросла кількість шахрайських операцій, які проводилися без фізичної використання платіжних карток через мережу інтернет - до більш ніж 43 тис. на суму майже 95 млн гривень. Про це повідомляє прес-служба НБУ на сторінці у Facebook, з посиланням на слова директора департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Нацбанку Сергія Шацького.

Кількість незаконних дій і сумнівних операцій з використанням банкоматів склала 9,4 тис. на суму 15,2 млн гривень, а в торговельній мережі зафіксовано 4,7 такого роду операцій 4,7 тис. на 13,9 млн гривень.


У минулому році кількість банків, які повідомили НБУ про наявність незаконних дій або сумнівних операцій, зросла до 47 установ, що становить 48% від загальної кількості банків – членів карткових платіжних систем. Обсяг збитків склав 0,0147% від загального обсягу операцій з використанням платіжних карток. Для порівняння, у 2014 році показник становив 0,007%.

За словами Сергія Шацького, збитки банків від шахрайських операцій з платіжними картками не роблять істотного впливу на вітчизняний ринок платіжних систем в Україні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НБУ подав в суд на депутата ВР за поширення недостовірної інформації.