ua en ru

НБУ зафіксував процентну ставку за кредитом ФГВФО на рівні облікової ставки Нацбанку

Національний банк України (НБУ) зафіксував процентну ставку за кредитом Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) на рівні облікової ставки Нацбанку.

Національний банк України (НБУ) зафіксував процентну ставку за кредитом Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) на рівні облікової ставки Нацбанку. Текст відповідної постанови від 8 жовтня 2014 р. № 643 "Про внесення змін до Положення про кредитування Національним банком України Фонду гарантування вкладів фізичних осіб" оприлюднений на сайті регулятора

"Процентна ставка за кредитом Фонду встановлюється на рівні облікової ставки Національного банку та протягом дії кредитного договору не підлягає коригуванню", - йдеться в постанові.

До цього часу кредит фонду надавався за ціною, виходячи з рівня індексу інфляції, але не нижче облікової ставки НБУ. При цьому процентна ставка протягом дії кредитного договору могла переглядатися.

Крім того, свою постановою Нацбанк скасував норму, згідно з якою ФГВФО міг отримувати лише короткостроковий кредит від НБУ.

Таким чином, регулятор спростив умови кредитування Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

При цьому кредитні договори та договори застави, укладені Національним банком України з Фондом гарантування вкладів фізичних осіб до дня набрання чинності цією постановою, підлягають приведенню у відповідність до вимог цієї постанови (у частині коригування ціни кредиту та достатності забезпечення).

Постанова набирає чинності з дня її офіційного опублікування.

Наразі облікова ставка НБУ становить 12,5%.

Зазначимо, постановою від 18 вересня 2014 р. № 587 НБУ збільшив максимальний термін кредитування ФГВФО в гривні з одного до трьох років.

Нагадаємо, з 17 липня 2014 р. Національний банк України підвищив облікову ставку з 9,5% річних до 12,5% річних.