ua en ru

НБУ: За 9 місяців 2011 р. роздрібний портфель банків збільшився на 24,5% - до 77,39 млрд грн

Банки повернулися до докризових темпів зростання, проте поки це стосується тільки кредитування населення в національній валюті. Про це пише видання "Комерсант-Україна". З початку року роздрібний портфель кредитних установ збільшився на рекордних за останні декілька років 24,5% і досяг за підсумками вересня 77,39 млрд грн, повідомили вчора в Національному банку. Проте якщо до початку кризи 2008 року кредитний портфель ріс в основному за рахунок активної видачі іпотечних позик, то зараз банки роблять ставку на споживчі програми. Це обумовлено як високими ризиками іпотечного кредитування, так і відсутністю довгострокових ресурсів на внутрішньому ринку за прийнятними цінами. Тому портфель іпотеки в гривні з січня по серпень виріс всього на 13,3% - до 11,15 млрд грн. Тільки частина приросту в 1,31 млрд грн пояснюється виданими кредитами, останнє - рефінансуванням валютних позик.

Виходячи з даних НБУ за 8 місяців (структура портфеля за вересень ще не обнародувана), обсяг споживчих кредитів на початок осені виріс на 11,33 млрд грн, або на 21,6%. В цілому громадяни України повинні повернути банкам за товари і автомобілі, куплені за позикові кошти, 63,81 млрд грн, або близько 85% своєї кредиторської заборгованості в національній валюті.

Експерти пояснюють масове повернення банків у роздрібний сегмент тим, що на тлі загальної невизначеності сегмент дрібного роздріба виявився найменш ризиковим. "Криза показала, що найбільші ризики полягали в корпоративних кредитах інсайдерам, а після девальвації гривни - в іпотеці. У банків сформувалася ліквідність, яку потрібно було вкладати. У корпоративне кредитування - складно, оскільки немає нормальних позичальників, в іпотеку - ризиковано", - говорить голова правління "Платінум Банку" Грег Краснов.