ua en ru

НБУ виступає за створення приватної виконавчої служби в Україні

Українська система виконавчого виробництва потребує комплексного реформування, один з її варіантів - надання можливості приватним структурам працювати в цій сфері. Таку думку озвучив директор юридичного департаменту НБУ Віктор Новиков під час засідання Фінансового прес-клубу на тему "Закон про права кредиторів і позичальників: чи забезпечить він захист інтересів споживачів фінансових послуг?", повідомляє "Дзеркало тижня. Україну".
Представник Нацбанку нагадав, що в Україні вже розроблявся законопроект про приватну виконавчу службу, досвід якої є в т.ч. в Болгарії. "У цій країні ефективність приватної служби на порядок вище, ніж державної", - зазначив Новіков.
Як розповів голова правління OTP банку Дмитро Зінков, сьогодні є випадки продажу заставного майна через виконавчу службу по 1/10 від його вартості. Банкір стверджує, що боротися з цим явище складно.
"У нас є 25 областей, 25 виконавчих служб, кожна з яких працює по-своєму, в кожній області свої правила. Щоб запрацювало чинне законодавство, потрібно збудувати вертикаль. Це завдання державного рівня. Уже потім треба дивитися, що в системі потрібно міняти. Змінюючи ж частково правила гри, ми отримаємо повний безлад", - підкреслив експерт.