ua en ru

НБУ розширив перелік даних, обов'язкових для оприлюднення банками

НБУ розширив перелік даних, обов'язкових для оприлюднення банками Фото: Національний банк України (НБУ)

Банки зобов'язані надавати інформацію про свій фінансовий стан та виконання вимог НБУ

Національний банк України (НБУ) прийняв рішення про розширення переліку даних про фінансовий стан банків і виконання ними пруденційних вимог, які підлягають оприлюдненню на сайті Національного банку, а також інтернет-сторінках комерційних банків України. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

З березня Національний банк почне щомісячну публікацію значень економічних (пруденційних) нормативів і складових регулятивного капіталу в розрізі окремих банків. Зараз інформація про нормативи публікується по банківській системі в цілому. Перша публікація зазначених даних в розрізі окремих банків розкриє показники за лютий 2018 року.

Інформація про ці показники також буде публікуватися банками на своїх сайтах щомісяця, до 10 числа.

На додаток, банки України почнуть публікацію на своїх сайтах оборотно-сальдових балансів, інформації про структуру кредитного портфеля в розрізі видів економічної діяльності, а також даних про якість кредитного портфеля.

Оборотно-сальдовий баланс за звітний місяць буде опублікований до 25 числа місяця, наступного за звітним, а за грудень - до 1 лютого наступного року. Дані з урахуванням коригуючих проводок за звітний рік повинні бути опубліковані банками до 25 квітня року, наступного за звітним.

Інформація про розподіл кредитів, наданих фізичним та юридичним особам, за класами боржника за звітний місяць повинна оприлюднюватися до 25 числа місяця, наступного за звітним, за грудень - до 1 лютого наступного року.

Дані про структуру кредитів суб'єктам господарювання за видами економічної діяльності публікуються щорічно до 1 лютого року, наступного за звітним.

Публікація певних даних закріплена постановою правління НБУ від 15 лютого 2018 № 11 "Про встановлення переліку інформації, що підлягає обов'язковому опублікуванню банками України". Постанова набирає чинності 21 лютого 2018.

Нагадаємо, Національний банк України розширив спектр даних, які оприлюднює щодня по ринку облігацій внутрішньої державної позики в аналітичних звітах, спеціалізованих програмних комплексах, а також на сайті НБУ.