ua en ru

НБУ вводить нову систему тарифікації депозитарних послуг

НБУ вводить нову систему тарифікації депозитарних послуг Фото: НБУ змінює тарифи на послуги (НБУ)

Вартість послуг буде базуватися на їх реальної ринкової вартості

Національний банк України вводить нову гнучку систему тарифікації депозитарних послуг і послуг з обліку та обігу депозитних сертифікатів НБУ з урахуванням ринкових реалій. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Оновлена система, почне діяти з 22 грудня 2017 року. Згідно з новим принципом, тарифи будуть встановлюватися в залежності від собівартості для різних продуктів і видів послуг, що входять у них.

Досі, пояснили в Нацбанку, тариф на зберігання забезпечував 99,8% усіх доходів депозитарію НБУ. При цьому тарифи на інші депозитарні послуги і послуги по обслуговуванню депозитних сертифікатів були значно нижче собівартості або відсутні. Таким чином, клієнти, які активно здійснюють операції з цінними паперами, і клієнти, які не тільки зберігають їх і не проводять операції з ними, платять однакову вартість обслуговування. Крім того, діючі тарифи складні для розрахунку і незрозумілі.

Нові тарифи цілком корелюють з ринковими цінами в Україні і тарифами провідних депозитаріїв європейських країн, а також є одним з кроків до майбутньої передачі функцій депозитарію НБУ Національний депозитарій України.

Відповідні зміни затверджені постановою правління НБУ № 108 від 9 листопада 2017 "Про внесення змін в тарифи на послуги (операції), що здійснюються Національним банком України", та вступають в силу 22 грудня 2017, крім окремих змін. При цьому Національний банк планує переглядати тарифи по оновленої моделі щороку, виходячи з актуальною собівартості і поточного стану фондового ринку.

Крім того, незабаром регулятор має намір переглянути тарифи Розрахункового центру (РЦ). Зокрема, очікується, що вони будуть підвищені з метою їх поступового приведення до економічно обґрунтованого рівня та досягнення у майбутньому операційної беззбитковості.

Відповідні зміни в тарифах будуть незабаром затверджені Правлінням РЦ і представлені учасникам ринку, про що буде додатково повідомлено Розрахунковим центром.

Нагадаємо, в червні НБУ і Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку уклали Меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва у розвитку інфраструктури ринку капіталів в Україні".