ua en ru

НБУ впорядковує контроль за небанківськими установами

НБУ впорядковує контроль за небанківськими установами Фото: Нацбанк України

Постанова враховує процеси реорганізації системи НБУ щодо централізації функцій фінмоніторингу

Національний банк України (НБУ) ввів порядок нагляду за небанківськими установами з питань фінансового моніторингу. Про це йдеться в повідомленні прес-служби регулятора.

"Зокрема, виконуючи статтю 7 зазначеного Закону, а також вимоги пункту 4 статті 14 Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення", правління Національного банку України прийняло Постанову № 499 "Про внесення змін до Положення про порядок організації та проведення перевірок з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму", - сказано в повідомленні.

Так, відтепер встановлений порядок нагляду за небанківськими фінансовими установами-резидентами, які є платіжними організаціями та/або членами або учасниками платіжних систем, в частині надання ними фінансової послуги з переказу коштів на підставі відповідних ліцензій, зокрема НБУ (крім операторів поштового зв'язку в частині здійснення ними переказу грошей). Зокрема, врегульовані питання планування та проведення перевірок (в тому числі безвиїзного нагляду) з питань фінансового моніторингу зазначених небанківських фінансових установ та їх відокремлених підрозділів.

Крім того, постанова № 499 враховує процеси трансформації та реорганізації системи Нацбанку щодо централізації функцій з питань фінансового моніторингу.

Нагадаємо, НБУ посилив санкції до банків за порушення купівлі валюти.