ua en ru

НБУ не бачить підстав для зниження облікової ставки до кінця 2018

НБУ не бачить підстав для зниження облікової ставки до кінця 2018 Фото: Національний банк України (НБУ)

У Нацбанку допускають подальше її підвищення

У Національному банку України (НБУ) вважають, що інфляційний тиск з початку року залишився на минулорічному рівні, тому про зниження базової облікової ставки до кінця року мови йти не буде. Такий висновок зробили члени Комітету з монетарної політики Нацбанку, передає прес-служба НБУ.

"Члени комітету погодилися, що в разі посилення фундаментальних інфляційних ризиків Національний банк може бути змушений продовжити підвищення облікової ставки для повернення інфляції до встановленим цілям середньостроковим. Обговорюючи перспективи монетарної політики, більшість членів комітету висловили думку, що в поточному році зниження облікової ставки малоймовірно", – сказано в повідомленні.

При цьому, у разі погіршення фундаментальних факторів ставка може бути підвищена.

У ході дискусії були розглянуті можливі зовнішньоекономічні ризики, а саме – питання розгортання широкомасштабних торговельних воєн, які можуть викликати різкі коливання світових товарних цін, погіршити умови доступу українських експортерів на зовнішні ринки і, отже, зменшити валютні надходження.

Крім того, регулятор вважає, що жорсткі монетарні умови поки рано пом'якшувати і вони будуть зберігатися декілька довше, ніж це прогнозувалося раніше, зокрема з-за більш стрімкого підвищення процентних ставок ФРС США.

"Втім, один член комітету був налаштований більш оптимістично і вважав можливим певне зниження облікової ставки в кінці поточного року", – сказано в повідомленні.

Серед ризиків члени комітету Нацбанку відзначили проведення урядом більш м'якої фіскальної політики при підвищенні соціальних стандартів, а також відсутність прогресу в отриманні фінансування від МВФ та інших офіційних кредиторів.

Нагадаємо, в ході останнього засідання Комітету з монетарної політики було прийнято рішення залишити незмінною облікову ставку НБУ на рівні 17% річних.

При цьому, у Федеральній резервній системі США заявили про намір і надалі підвищувати базову процентну ставку за умови плавного зростання споживчих цін не вище за таргетований рівень на істотну величину.