ua en ru

Федеральна резервна система намір продовжити підвищувати облікову ставку

Федеральна резервна система намір продовжити підвищувати облікову ставку Фото: Вільям Дадлі (universityprograms.columbia.edu)

Підвищення ставки буде плавним у разі контрольованого рівня інфляції

Федеральна резервна система США має намір і надалі підвищувати базову процентну ставку за умови плавного зростання споживчих цін не вище за таргетований рівня на істотну величину. Про це в інтерв'ю телеканалу CNBC заявив глава Федерального резервного банку (ФРБ) Нью-Йорка Вільям Дадлі.

"Не думаю, що керівництво ФРС чітко знає, скільки ще підвищень ставки буде в цьому році. Поки інфляція залишається відносно низькою, підвищення будуть плавними. Але якщо інфляція перевищить 2%-ний рівень на помітну величину, тоді темпи підйому можуть бути скоректовані", - пояснив Дадлі.

Зазначимо, що ФРС вже підвищила ставку в березні до 1,5-1,75%. За прогнозами керівництва центрального банку, в поточному році ставка буде збільшена ще двічі.

Термін 9-річної каденції Дадлі закінчується в червні, його місце займе Джон Вільямс з ФРБ Сан-Франциско.

У свою чергу, глава відділення ФРБ в Міннеаполісі Ніл Кашкарі в інтерв'ю The Wall Street Journal зазначив, що урядові заходи щодо стимулювання економічного зростання в США, включаючи скорочення податків на прибуток компаній, наближають досягнення цільового рівня інфляції, що робить підвищення ставки розумним. При цьому в 2017 році Кашкарі голосував проти збільшення вартості запозичення на всіх трьох засіданнях Федерального комітету з відкритих ринків (FOMC), на яких ставка була в підсумку підвищена. Він закликав колег по FOMC, в якому він не має права голосу в цьому році, привести ставку до нейтрального рівня.

Він пояснив, що серед керівників ФРС немає єдиної думки про те, яка величина цього самого рівня. Сам же Кашкарі вважає, що цього рівня можна досягти після ще одного підвищення базової ставки.

Нагадаємо, в січні Сенат Сполучених Штатів затвердив інвестиційного банкіра, федерального губернатора Джерома Пауелла на пост глави Федеральної резервної системи.

Після цього на найближчому березневому засіданні було прийнято рішення про підвищення базової облікової ставки на 0,25 п. п.