ua en ru

НБУ більш як вдвічі знизив обмеження для фізосіб у валюті та металах

НБУ більш як вдвічі знизив обмеження для фізосіб у валюті та металах Фото: НБУ почав знімати обмеження на валютному ринку

Національний банк пом’якшує тимчасові обмеження на валютному ринку

Національний банк України підвищив ліміт видачі клієнтам банків готівкових коштів в іноземній валюті або банківських металах з поточних і депозитних рахунків через каси та банкомати до 250 тис. гривень на добу на одного клієнта (в еквіваленті). Відповідні зміни затверджені постановою Правління Нацбанку № 386 від 14.08.2016, повідомила прес-служба НБУ.

Як зазначається, раніше цей ліміт становив 100 тис. гривень.

Крім того, компанії-резиденти, які отримали від нерезидентів кредити або позики, зможуть купувати іноземну валюту для погашення такої заборгованості навіть за наявності на їхніх рахунках власних коштів в іноземній валюті на суму понад 25 тис. доларів.

"Це буде дозволено лише за умови цільового використання придбаних валютних коштів - якщо як придбана, так і наявна власна іноземна валюта буде використовуватися для погашення таких зобов’язань", - йдеться у повідомленні.

Зазначені зміни набудуть чинності 15 вересня 2016 року і діютимуть до 15 грудня 2016 року включно.

Як повідомили у Нацбанку, мета таких кроків - спростити умови для купівлі валюти, необхідної для своєчасного погашення зовнішніх зобов’язань українським бізнесом.

Нацбанк не боїться посилення волатильності

На думку регулятора, зазначене пом’якшення антикризових тимчасових обмежень не призведе до посилення волатильності на міжбанківському валютному ринку.

Національний банк також нагадав, що раніше заборонив перерахування іноземної валюти за індивідуальними валютними ліцензіями фізичним особам, у тому числі для здійснення ними інвестицій за межі України, щоб запобігти непродуктивному відтоку капіталу, оскільки не вважає такі інвестиції сприятливими для розвитку економіки, на відміну від надходжень прямих іноземних інвестицій.

Як повідомляється, при ухваленні рішення Правління Національного банку взяло до уваги суттєву лібералізацію валютного регулювання, проведену з початку червня, зокрема дозвіл на купівлю іноземної валюти з метою репатріації дивідендів, подовження строку розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів з 90 до 120 календарних днів, а також зменшення обов’язкового продажу надходжень в Україну в іноземній валюті на користь юридичних осіб з 75% до 65%.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НБУ має намір поступово відміняти введені обмеження на валютному ринку.