ua en ru

НБУ: У банках поки що валютні депозити клієнтів зростають швидше, ніж кредитний портфель у валюті

У банках поки що валютні депозити клієнтів зростають швидше, ніж кредитний портфель у валюті. Про це заявив директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку Національного банку України (НБУ) Олександр Дубихвіст, передає прес-служба регулятора.
"На фінансовому ринку ще спостерігається валютний перекіс ліквідності банків, коли валютні депозити клієнтів зростають швидше, ніж кредитний портфель у валюті. Це призводить до надлишку валютних ресурсів та нестачі ресурсів у гривнях, - відмітив Олександр Дубихвіст. - Тому Національний банк, використовуючи тільки економічні інструменти, уживає заходів щодо стимулювання банків до залучення пасивів у гривневі. Про це свідчать і останні зміни в порядку формування обов'язкових резервів банків".
Він також підкреслив, що на сьогодні в Україну надходить достатньо валюти від експортних операцій та за операціями за фінансовим рахунком, що дає змогу Нацбанку не виходити на міжбанківські валютні торги з метою стабілізації курсу гривні.
Нагадаємо, вчора Міністерство фінансів вперше запропонувало ринку новий інструмент - держоблігації з можливістю дострокового погашення, номіновані в євро.