ua en ru

НБУ ускладнив проведення валютно-обмінних операцій фізичними особами в Україні

Національний банк України (НБУ) ускладнив порядок здійснення валютно-обмінних операцій на території України. Про це йдеться в постанові НБУ №349 від 21 серпня 2012 р., зареєстрованій в Міністерстві юстиції 28 серпня 2012 р.

Згідно з постановою, в копійованих документах, що мають пред'являтися при проведенні валютно-обмінних операцій для ідентифікації фізичної особи, "відбиток штампа каси банку (фінансової установи), пункту обміну валюти, яким завіряються копії документів, що засвідчують особу і підтверджують її резидентність, обов'язково має містити реквізит "дата" та проставлятися таким чином, щоб його частина розміщувалась на фотографії".

Крім того, в постанові наголошується, що під час здійснення операцій з видачі фізичним особам-нерезидентам гривень через банкомати на території України за платіжними картками міжнародних платіжних систем зворотний обмін невикористаних гривень здійснюють лише каси того банку (фінансової установи), якому належить банкомат, на підставі квитанції банкомату, яка має містити назву (код) іноземної валюти відшкодування.

Постанова набирає чинності з 2 вересня 2012 р., але не раніше дня її офіційного опублікування.

Нагадаємо, сьогодні, 31 серпня, в Україні набрала чинності постанова НБУ від 25 липня 2012 р. №312, згідно з якою фізичні особи-нерезиденти та юридичні особи можуть ввозити в Україну готівкову валюту понад 10 тис. євро в еквіваленті тільки на умовах письмового декларування митному органу.