ua en ru

НБУ не впевнений в уповільненні інфляції до кінця 2017 року

НБУ не впевнений в уповільненні інфляції до кінця 2017 року Фото: НБУ відмовляється від свого прогнозу інфляції (НБУ)

У червні інфляція значно перевищила прогноз

До кінця року рівень інфляції в Україні може не сповільнитися до 9,1%, як раніше прогнозувалося Національним банком України. Про це журналістам повідомили сьогодні в регуляторі, передає кореспондент РБК-Україна.

"Опублікований у липні 2017 Інфляційний звіт передбачає, що інфляція на кінець 2017 року сповільниться до 9,1%. Однак з моменту публікації прогнозу зросли ризики істотніше відхилення інфляції від центральної точки цільового діапазону на кінець поточного року (8% +/- 2 ст. п.) ", - повідомили в НБУ.

Як зазначили в регуляторі, досить стрімке відновлення споживчого попиту, яка може бути додатково простимульовано збільшенням бюджетних витрат і пенсійних виплат у другому півріччі, створює ризик посилення фундаментального тиску на ціни.

Крім того, на тлі високих поточних показників зростання цін існує ризик зміни тренда поліпшення інфляційних очікувань, що спостерігалася протягом останніх двох років.

"Стримана монетарна політика може сприяти продовженню тренда на покращення очікувань та наближення інфляції до центральної точки цільового діапазону протягом першого півріччя 2018", - повідомили в НБУ.

У червні показник інфляції в річному вимірі досяг піку цього року, повідомили в регуляторі.

"Фактичне значення загальної інфляції в червні (15,6%) був вищим за прогноз Національного банку з-за більш різкого подорожчання сирих продуктів харчування", - повідомили в НБУ.

За інформацією регулятора, зростання цін на м'ясо і молоко продовжував прискорюватися внаслідок підвищення світових цін та значних обсягів експорту цих продуктів.

У той же час зростання цін на овочі і фрукти також перевищував очікування НБУ з-за втрати частини врожаю та зміни в методології відображення цін плодоовочевої продукції при розрахунку показника споживчої інфляції.

Базова інфляція в червні зросла до 6,8% в річному вимірі і, за оцінками Національного банку, продовжила прискорюватися в липні.

Разом з тим в НБУ прогнозують дефляцію в місячному вимірі в серпні.

"Відповідно, показники інфляції в річному вимірі поступово наближатимуться до траєкторії, яку прогнозує Національний банк", - зазначили в регуляторі.

Нагадаємо, НБУ розробив основні принципи кредитно-грошової політики на 2018 рік.

Регулятор має намір і надалі дотримуватися монетарної політики на основі режиму таргетування інфляції в середньостроковій перспективі.