ua en ru

НБУ збільшив термін подання банками пояснень щодо допущених порушень

НБУ збільшив термін подання банками пояснень щодо допущених порушень Фото: Національний банк України (НБУ)

Термін збільшений з 3 до 7 днів

Національний банк України збільшив термін, протягом якого банк/установа після отримання довідки про виїзну перевірку/акта із супровідним листом має право надати НБУ пояснення, заперечення щодо обставин, фактів порушень, висновків (при наявності), з трьох до семи робочих днів. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Такі зміни вносяться банком в рамках впровадження ризик-орієнтованого підходу при плануванні та проведенні перевірок з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення. Новий підхід буде сприяти підвищенню ефективності нагляду Національним банком за дотриманням банками та небанківськими фінансовими установами-резидентами, які є платіжними організаціями, членами або учасниками платіжних систем, законодавства у сфері фінансового моніторингу.

У затверджених змінах були враховані пропозиції членів Незалежної Асоціації Банків України.

Зазначені зміни передбачені постановою Правління Національного банку України № 66 "Про затвердження змін до Положення про порядок організації та проведення перевірок з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення", затвердженої 24 Липня 2017

Нагадаємо, НБУ звузив перелік перевіряємих банками операцій з особами з країни-агресора.