ua en ru

НБУ звузив перелік перевіряємих банками операцій з особами з країни-агресора

НБУ звузив перелік перевіряємих банками операцій з особами з країни-агресора Фото: НБУ вносить зміни в порядок перевірки банківських операцій (УНІАН)

Перевірці все одно будуть піддаватися операції з компаніями, що входять в Forbes Global 2000

Національний банк України (НБУ) звузив перелік перевіряються і аналізованих фінансових операцій з особами, що мають місцезнаходження в країні, визнана Верховною Радою державою-агресором/державою-окупантом. Про це йдеться в постанові НБУ від 24 липня №67.

Документ зобов'язує всі банки забезпечити всебічний аналіз і перевірку документів (інформації) про фінансові операції (наміри здійснення фінансових операцій), а також відомостей про їх учасників.

Документ при цьому передбачав, що на ряд фінансових операцій, крім операцій з особами, що мають місцезнаходження в країні, визнана Верховною Радою державою-агресором/державою-окупантом, зазначена вимога не поширюється. До них зокрема ставилися операції:

- на суму, що не перевищує 150 тис. гривень (в еквіваленті);

- на користь держави або під державні гарантії;

- за кредитами, позиками, залученими у відповідність з міжнародними угодами України;

- по проектах (програмах) міжнародної технічної допомоги, що пройшли державну реєстрацію;

- по проектах, які здійснюються в рамках угод між Україною та Європейським Союзом;

- з міжнародно-технічним програмам і проектам, зареєстрованим відповідно до закону "Про наукову і науково-технічну діяльність";

- з залучення грантів від міжнародних фінансових організацій, членом яких є Україна;

- на виконання договорів, укладених резидентами з міжнародними фінансовими організаціями, членом яких є Україна;

- на виконання договорів, укладених резидентами з міжнародними компаніями (включаючи їхні дочірні компанії), включеними в список 2000 найбільших публічних компаній світу (Forbes Global 2000)

- з метою проведення розрахунків між суб'єктами господарської діяльності України та іноземними суб'єктами господарської діяльності в рамках міжнародних договорів України;

- на підставі індивідуальних ліцензій, виданих НБУ;

- з метою повернення коштів, отриманих іноземними інвесторами від продажу лістингових цінних паперів на фондових біржах

У новій редакції положення виключена застереження про операції з особами з країни-агресора. У той же час операції з виконання угод між резидентами та міжнародними компаніями зі списку 2000 найбільших публічних компаній, а також з повернення коштів іноземних інвесторів від продажу лістингових цінних паперів на фондових біржах, де бере участь особа з країни-агресора, як і раніше, підлягають обов'язковому всебічному аналізу та перевірки.

Нагадаємо, Нацбанк спростив купівлю валюти для деяких операцій.