ua en ru

НБУ прискорив графік збільшення мінімального капіталу банків

НБУ прискорив графік збільшення мінімального капіталу банків Фото: НБУ

Починаючи з 2017 року банки повинні прискорити графік збільшення мінімального капіталу

Національний банк України (НБУ) вніс зміни в графіки приведення банками статутного та регулятивного капіталу до мінімального розміру, передбаченого банківськими законодавством. Відповідне постанова № 58 від 4 лютого опубліковано на сайті регулятора.

Згідно з законом України "Про банки і банківську діяльність" мінімальний розмір статутного капіталу на момент державної реєстрації банку не може бути менше, ніж 500 млн гривень.

Для вже працюючих банків, статутний капітал яких не відповідає цій вимозі, Нацбанк розробив графік поступового приведення його розміру у відповідність з вимогами. Згідно із законодавством, статутний капітал банків повинен бути не менший, ніж 120 млн гривень до 17 червня 2016 року і поступово збільшено до рівня 500 млн гривень до 11 липня 2024 року.

Новою постановою НБУ переглянув графік збільшення розміру статутного капіталу банків у межах встановленого законодавством строку. Так, банки повинні привести його до розміру, не менше, ніж:

120 млн гривень - до 17 червня 2016 року;

300 млн гривень - до 11 січня 2017 року;

400 млн гривень - до 11 січня 2018 року;

450 млн гривень - до 11 січня 2019 року;

500 млн гривень - до 11 липня 2024 року.

"Таким чином, починаючи з 2017 року банки повинні прискорити графік збільшення мінімального капіталу. Це дозволить підвищити їх фінансову стійкість, здатність протистояти ризикам. Крім того, збільшення капіталу дасть можливість почати відновлення кредитування економіки, що є одним з чинників прискорення економічного зростання країни. Постанова вступає в силу на наступний день після його офіційної публікації", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Національний банк України спростив процес перевірки банками валютних операцій.