ua en ru

НБУ посилив контроль за операціями з приймання готівки для подальшого її переказу

НБУ посилив контроль за операціями з приймання готівки для подальшого її переказу Фото: НБУ посилив контроль за грошовими переказами (НБУ)

Банки зобов'язали відкривати для цих цілей окремі рахунки

Національний банк України підвищив прозорість операцій по прийому готівки для подальшого її переказу. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Як повідомляється, нацбанк також ввів для небанківських фінансових установ та комерційних агентів банків обов'язок відкрити в банку окремий рахунок/рахунки і забезпечити зарахування на нього готівки в гривнях, прийнятої для подальшого її переказу.

Відповідні норми містяться в постанові правління Національного банку України від 17 листопада 2017 №116 "Про внесення змін до постанови правління Національного банку України від 12 лютого 2013 № 42".

У той же час для забезпечення відображення в бухгалтерському обліку операцій, здійснюваних комерційними агентами банків в Україні, щодо прийому коштів для подальшого їх переказу за призначенням, як цього вимагають норми постанови № 116, Національний банк України вніс відповідні зміни в план рахунків бухгалтерського обліку банків України та інструкції про застосування плану рахунків бухгалтерського обліку банків України

Про це йдеться в постанові правління Національного банку України від 17 листопада 2017 № 117 "Про внесення змін у деякі нормативно-правові акти Національного банку України".

Реалізації норм постанови № 117 надасть користувачам можливість отримувати достовірну інформацію про відображенні у бухгалтерському обліку операцій по прийому коштів небанківськими фінансовими установами або комерційними агентами банків для подальшого їх переказу за призначенням, з метою прийняття економічних рішень.

Постанови № 116 і № 117 набирають чинності з 22 листопада 2017 року.

Нагадаємо, що сума грошових переказів в межах України з початку року склала 3,180 млрд доларів, збільшившись порівняно з 2016 роком на 606 млн доларів.