ua en ru

НБУ спростив умови для докапіталізації банків іноземними ивесторами

НБУ спростив умови для докапіталізації банків іноземними ивесторами Фото: НБУ

НБУ дозволив банкам купувати валюту на міжринку, яка надходить від інвесторів

Національний банк України спростив умови докапіталізації банків іноземними ивесторами. Про це йдеться в повідомленні прес-служби НБУ.

Повідомляється, що НБУ затвердив постанову від 01.10.2015 № 658 "Про внесення зміни до постанови Правління Національного банку України від 31 березня 2014 року № 182" і № 657 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 03 вересня 2015 року № 581".

Постановою № 657 передбачена можливість для уповноважених банків у разі дострокового виконання зобов'язань за договорами кредиту/позики в іноземній валюті повертати іноземному інвестору кошти безпосередньо на його інвестиційний рахунок, відкритий в банку.

"Це буде дозволено тільки у випадках подальшого використання цих коштів на збільшення капіталу банку", - зазначила директор департаменту банківського нагляду НБУ Катерина Рожкова.

Регулятор також дозволив постановою № 658 уповноваженим банкам здійснювати на міжбанківському валютному ринку купівлю іноземної валюти, що надходить від іноземних інвесторів для збільшення основних капіталів цих банків. Сума такої покупки не повинна перевищувати обсягу сформованих резервів в іноземній валюті 1-ї групи Класифікатора.

"Такі кроки покликані сприяти якнайшвидшій докапіталізації банків і спрямовані на зменшення валютних ризиків банківської системи, що повністю відповідає стратегічним завданням Національного банку", - пояснила Рожкова.

Нагадаємо, НБУ передав одному з своїх комітетів право застосовувати заходи до банків.