ua en ru

НБУ спростив придбання валют для населення України

НБУ спростив придбання валют для населення України Фото: НБУ прийняв постанову про врегулювання валютного ринку України

Тепер банки і обмінники протягом дня зможуть міняти готівковий курс валют

Правління Національного банку України продовжує поступово пом'якшувати умови функціонування ринку, спростивши процес купівлі валюти для населення. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Нацбанку.

В рамках послаблення валютного регулювання Нацбанк затвердив постанову №341 "Про внесення змін у деякі нормативно-правові акти Національного банку України" та №342 "Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному і валютному ринках України".


Тепер банки і обмінники протягом дня зможуть міняти готівковий курс валют в залежності від коливань на валютному ринку. Також банки будуть мати можливість встановлювати різний курс в різних підрозділах однієї і тієї ж установи.

Банкам дозволяється для розрахунку курсу використовувати власний комерційний курс, а не курс НБУ.

Також скасовано обмеження на депозити у гривні, раніше ліміт видачі становив 500 тис. грн. З валютних депозитів можна знімати до 100 тис. грн на добу.

При купівлі валюти на суму до 150 тис. грн тепер достатньо просто пред'явити документ, що засвідчує особу. Робити копію документа необов'язково.

Крім того, Національний банк пом'якшує вимоги до обов'язкового продажу надходжень в Україну в іноземній валюті на користь юридичних осіб з 75% до 65%, що позитивно вплине на діяльність підприємств-експортерів.

Розширено перелік іноземних валют, які банки та фінансові установи можуть конвертувати. Відтепер вони можуть здійснювати конвертацію готівки іноземної валюти не тільки 1-ї групи, але і 2-ї групи Класифікатора іноземних валют.

Також підвищена максимальна сума продажу готівкової іноземної валюти і банківських металів з 6 тис. До 12 тис. гривень в еквіваленті. Крім того обмеження по сумі операції з продажу банківських металів не передбачені для монет, виготовлених з дорогоцінних металів (у тому числі інвестиційних монет України).

У рамках покращення інвестиційного клімату Правління НБУ прийняло рішення дозволити репатріацію дивідендів, нарахованих іноземним інвесторам за 2014-2015 рр.. Згідно з постановою № 342, повернути такі дивіденди за кордон зможуть емітенти корпоративних прав та акцій, за якими сплачуються дивіденди, або депозитарна установа, що обслуговує рахунок в цінних паперах іноземного інвестора, або безпосередньо іноземний інвестор. Для повернення за кордон дивідендів одна людина може вибрати один уповноважений банк. Порядок зміни уповноваженого банку, що обслуговує ці операції, аналогічний порядку, передбаченому для операцій з імпорту товарів.

Для нівелювання впливу репатріації дивідендів на стан валютного ринку Національний банк встановив граничну суму дивідендів, яку дозволяється повертати за кордон. Протягом календарного місяця людина може повернути за кордон дивіденди лише в межах загальної суми, що не перевищує більшого з двох наступних граничних значень - 1 млн доларів (в еквіваленті) або 10% від загального обсягу дивідендів, що підлягають/підлягали поверненню за кордон такою особою. Якщо ці 10% становлять понад 5 млн доларів (в еквіваленті), то максимальна сума репатріації дивідендів протягом календарного місяця не може перевищувати 5 млн доларів (в еквіваленті).

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НБУ на 9 червня зміцнив курс гривні до 24,94 за долар.