ua en ru

НБУ спростив механізм екстреної підтримки ліквідності платоспроможних банків

НБУ спростив механізм екстреної підтримки ліквідності платоспроможних банків Фото: НБУ

Нацбанк розширив перелік застав за кредитами для банків

Сьогодні, 28 березня, набула чинності постанова Національного банку України "Про внесення змін до Положення про екстреної підтримки Національним банком України ліквідності банків". Про це повідомляється на сайті НБУ.

Документом НБУ розширив перелік можливих застав за кредитами ELA (інструменту екстреної підтримки ліквідності платоспроможних банків - Emergency liquidity assistance) спростив порядок їх оформлення.

Відтепер банки зможуть надавати для отримання кредитів ELA в якості застави майнових прав за кредитами юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які забезпечені не тільки іпотекою, але і одночасно іншими активами, тобто змішаною заставою.

Також майнові права за кредитами, наданими фізичним особам, зобов'язання за якими забезпечені іпотекою, будуть прийматися НБУ заставу на портфельній основі (згідно з реєстром укладених банком кредитних договорів) з балансової вартості кредитів, визначається банком. В якості застави приймаються майнові права за іпотечними кредитами фізичним особам, наданими тільки в національній валюті.

Національний банк також уточнив, що цінні папери приймаються в якості застави по кредитах ELA за справедливою вартістю.

Нагадаємо, раніше Національний банк спростив порядок реєстрації договорів про залучення резидентами кредитів/позик в іноземній валюті від нерезидентів.