ua en ru

НБУ спростив іноземні операції українців

НБУ спростив іноземні операції українців Фото: Валерія Гонтарєва

Українцям буде простіше розміщувати кошти на іноземних рахунках

Національний банк України переглянув підходи до ліцензування операцій фізичних осіб з розміщення коштів на закордонних рахунках і здійснення інвестицій за межі України. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Зокрема, тепер физилица зможуть розміщувати на зарубіжних рахунках іноземну валюту з джерелом походження за межами України без індивідуальних ліцензій НБУ.

Також українці зможуть без індивідуальних ліцензій НБУ здійснювати інвестиції за кордоном за рахунок коштів, що перебувають за межами України.

В той же час фізичні особи, як і раніше, повинні мати індивідуальні ліцензії НБУ для здійснення переказу коштів з України з метою інвестування або розміщення на зарубіжних рахунках. Ця норма спрямована на регулювання відтоку капіталу з України.

Наголошуємо, що можливість проведення низки операцій з розміщення коштів на закордонних рахунках і здійснення інвестицій за межі України без індивідуальних ліцензій НБУ не звільняє осіб від обов'язку декларувати доходи та сплачувати податки з них в Україні у відповідності з національним законодавством.

Зміни затверджені постановою Правління Національного банку України від 23 лютого 2017 №14 "Про внесення змін у деякі нормативно-правові акти Національного банку України". Вони вступають в силу з 25 лютого 2017 року.

Нагадаємо, Нацбанк може дозволити репатріацію дивідендів за 2016 рік.