ua en ru

НБУ скасував постанову про надання кредитів для стимулювання економічного розвитку

Національний банк України скасував постанову про надання кредитів для стимулювання економічного розвитку. Також банківський регулятор затвердив нове положення про надання стабілізаційних кредитів. Відповідну постанову вже зареєструвало Міністерство юстиції України, повідомляє радіо "Свобода".
Скасована постанова мала поліпшити кредитування економіки. Однак за умов поганого фінансового стану потенційних позичальників це рішення не дало позитивних результатів: за підсумками першого півріччя сукупний обсяг кредитування економіки скоротився на 2,9%. Водночас представники НБУ анонсували ухвалення нових рішень щодо стимулювання кредитування.
Нове положення про надання банкам стабкредиту передбачає, що таке фінансування надається платоспроможному банку для підтримки лiквiдностi на термін до 90 днів. При цьому загальний термін використання стабкредиту з урахуванням усіх продовжень не може перевищувати 360 днiв, а у разі реальної загрози стабільності роботи банку - 450 днів.
Раніше передбачалося, що стабкредит може надаватися на термін до одного року i в подальшому пролонгуватися на термін від одного до п'яти років залежно від класу банку.
Відповідним підрозділам Нацбанку доручено проводити регулярні перевірки та дистанційний моніторинг стану банків, одержувачів фінансування НБУ.