ua en ru

НБУ на три місяці продовжив дію основних валютних обмежень

НБУ на три місяці продовжив дію основних валютних обмежень Фото: Національний банк України

Нацбанк послабив валютні обмеження для іноземців, що беруть участь у держзакупівлях

Національний банк України (НБУ) на три місяці продовжив дію основних валютних обмежень. Про це йдеться в постанові НБУ № 863 від 04.12.2015 "Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному і валютному ринках України", опублікованому на сайті Нацбанку.

Згідно з постановою, продовжено такі вимоги, як обов'язковий продаж надходжень в Україну іноземній валюті на користь юридичних осіб у розмірі 75%, розрахунки за операціями експорту та імпорту товарів до 90 днів, заборона дострокового погашення резидентами кредитів, позик в іноземній валюті за договорами з нерезидентами.

Зазначимо, відтепер вимога обов'язкового продажу в розмірі 75% не поширюється на кредити, що надаються резиденту-позичальнику з участю іноземного експортно-кредитного агентства для виконання зобов'язань за імпортним контрактом перед нерезидентом. Це стосується тільки тих випадків, коли іноземний кредитор перераховує кошти за імпортним контрактом позичальника безпосередньо на рахунок нерезидента-експортера, тобто без зарахування цих коштів на рахунок резидента-позичальника. Також вимога обов'язкового продажу більше не стосується грошового забезпечення (гарантії, застави, завдатку, депозиту), яке нерезидент надає для участі у конкурсних торгах при здійсненні державних закупівель. Це повинно полегшити доступ нерезидентів до державних закупівель.

Крім того, раніше банкам не дозволялося здійснювати обов'язковий продаж надходжень, повертаються з ініціативи іноземного банку-одержувача протягом 2 днів після їх перерахування. Новою постановою регулятор збільшує цей термін з 2 до 7 днів.

Нацбанк також лібералізує розрахунки фізичних осіб за межами України, що здійснюються з використанням електронних платіжних засобів. Досі діяла і продовжує діяти норма, яка дозволяла здійснювати перекази з поточного рахунку в іноземній валюті на суму, що не перевищує 150 000 грн. в місяць. Тепер це обмеження не поширюється на безготівкові розрахунки, що здійснюються з використанням електронних платіжних засобів для оплати продукції та послуг для власного споживання фізичних осіб.

Також ослаблена заборона на купівлю іноземної валюти для подальшого перерахування за кордон коштів, одержаних іноземним інвестором від продажу цінних паперів українських емітентів. Заборона не поширюється на кошти, отримані від продажу держоблігацій України не тільки на фондових біржах, як було раніше, але і за їх межами.

Нагадаємо, міжнародні резерви України в листопаді зріс до 13,1 млрд доларів.