ua en ru

НБУ скоротив термін надання кредитів рефінансування шляхом проведення тендерів

НБУ скоротив термін надання кредитів рефінансування шляхом проведення тендерів Фото: Національний банк України

Національний банк оптимізував інструменти з управління ліквідністю

Національний банк України (НБУ) скоротив термін надання кредитів рефінансування шляхом проведення тендерів. Про це говориться в постанові нбу № 615 "Про затвердження положення про застосування Національним банком України стандартних інструментів регулювання ліквідності банківської системи", який набирає чинності з 1 грудня.

Згідно з постановою, максимальний термін такого кредиту складе 90 днів, замість одного року. Ця зміна є необхідною передумовою переходу до режиму інфляційного таргетування, який Нацбанк планує завершити до кінця 2016 р.

Для збільшення гнучкості операцій Банку по управлінню ліквідністю Національний банк передбачив множинність заявок для участі у тендерах (як з розміщення депозитних сертифікатів, так і з надання кредитів рефінансування). Досі кожен з банків мав можливість зробити лише одну заявку для участі в одному тендері. З 1 грудня банки зможуть подавати одночасно кілька заявок з різними параметрами.

"Також регулятор оптимізував перелік застав за кредитами рефінансування, виключивши ті фінансові інструменти, які не знайшли поширення на фондовому ринку. Серед них іпотечні облігації, цінні папери Державної іпотечної установи, облігації місцевих позик тощо. З початку грудня в якості забезпечення кредитів рефінансування зможуть прийматися тільки державні облігації України, депозитні сертифікати, п'ять видів іноземної валюти (долари США, євро, англійські фунти стерлінгів, швейцарські франки, японські ієни) та облігації міжнародних фінансових організацій", - йдеться в повідомленні.

Згідно з постановою також дозволяється часткове погашення і вивільнення застави. Раніше банки мали можливість частково погашати зобов'язання, однак могли вивільнити заставу тільки після повного погашення зобов'язання.

З метою зменшення кредитного ризику НБУ змінив підхід до визначення вартості застави за кредитами та кредитними операціями. Вартість забезпечення буде визначатися на ринкових принципах - за справедливою вартістю. З цією ж метою було врегульовано використання коригувальних коефіцієнтів (дисконту), що застосовуються до справедливої вартості застави в залежності від характеристик цінних паперів, які надаються в якості забезпечення. Зменшення кредитного ризику спрямована і нова норма, що передбачає надання банком додаткового забезпечення у разі зменшення справедливої вартості заставленого майна нижча встановленого граничного рівня.

Крім того, введено підписання єдиного генерального договору не тільки для кредитів овернайт, але і для кредитів, наданих за результатами тендерів. З моменту вступу в силу постанови індивідуальні кредитні договори за результатами тендерів укладатися не будуть. Замість п'яти днів від оголошення тендеру до видачі коштів, він триватиме два дні.

Нагадаємо, Національний банк України має намір найближчим часом відновити практику проведення аукціонів з купівлі іноземної валюти, щоб поповнити міжнародні резерви.