ua en ru

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 17%

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 17% Фото: Національний банк України (УНІАН)

В Нацбанку відзначили уповільнення інфляції в Україні

Національний банк України (НБУ) залишив облікову ставку незмінною на рівні 17% річних. Про це співробітники НБУ повідомили на брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

Як пояснили в Нацбанку, на сьогоднішній день банк підтримує подальшу жорстку монетарну політику, яка дозволить привести рівень інфляції до цільових показників у середньостроковій перспективі.

У березні споживча інфляція продовжила сповільнюватися і склала 13,2% у річному вимірі. У той же час інфляція була вище цілей Нацбанку. Базова інфляція також залишалася значною (9,4% р/р).

"З урахуванням оновленого макроекономічного прогнозу та оцінки зазначених ризиків, правління Національного банку україни вважає, що поточні монетарні умови є досить жорсткими, щоб знизити інфляцію в середньостроковій перспективі. Відповідно, було прийнято рішення залишити облікову ставку незмінною на рівні 17%", - заявили в НБУ.

У разі посилення фундаментальних інфляційних ризиків, Нацбанк може продовжити підвищення облікової ставки для повернення інфляції до встановленим цілям середньостроковим.

У той же час регулятор, як і раніше, буде балансувати між необхідністю, з одного боку, знизити інфляцію і, з іншого боку, мінімізувати негативні короткострокові наслідки для економічного зростання і відновлення кредитування. "Досягнення цінової стабільності і поліпшення інфляційних очікувань розглядаються як фундаментальні чинники зниження кредитних ставок банків, відновлення кредитування та сталого економічного зростання в середньостроковій перспективі", - додали в НБУ.

Нагадаємо, Світовий банк прогнозує зростання рівня інфляції в Україні.