ua en ru

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 30%

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 30% Глава Нацбанку України Валерія Гонтарєва

Національний банк України в умовах прискорення інфляції зберіг облікову ставку на рівні 30% річних. Про це повідомила глава Нацбанку Валерія Гонтарєва за підсумками щотижневої зустрічі з банкірами, передає прес-служба регулятора.

Гонтарєва акцентувала увагу банкірів на монетарної політики регулятора і повідомила, що суттєві темпи приросту інфляції (за підсумками березня - 10,8%, в річному вимірі - 45%) змусили Національний банк залишити незмінним розмір облікової ставки.

За її словами, є підстави говорити про досягнення еквілібріума на валютному ринку.

"За останні тижні ми спостерігаємо там стабільну ситуацію. Тому Національний банк констатує наявність передумов для лібералізації ринку і ослаблення деяких обмежень. Так, вже з 10 квітня 2015 року для платежів за імпорт деяких життєво необхідних товарів (нафта, бензин, дизпаливо, медичні вироби для гемодіалізу та лікування хворих на онкологічні захворювання тощо) за прямими контрактами з їх виробниками, а також товарів військового призначення, було скасовано обов'язкове використання акредитивної форми розрахунків", - заявила Гонтарєва.

Глава НБУ додала, що такі кроки регулятора будуть сприяти відновленню довіри громадян до банків і стануть своєрідною "точкою перезавантаження" для банківської системи.

Нагадаємо, НБУ з 4 березня підвищив облікову ставку з 19,5% до 30%.