ua en ru

НБУ зняв із збиткових банків всі обмеження

Нацбанк постановою №315 з 6 липня зняв із збиткових банків всі обмеження, закріплені рішенням №421 від 22 липня 2009 р. Тепер збиткові установи зможуть надавати незабезпечені кредити, видавати нові кредити інсайдерам, купувати власні акції і недержавні цінні папери. Крім того, вони матимуть право виплачувати дивіденди акціонерам і розподіляти капітал, платити бонуси і премії співробітникам і виділяти гроші на спонсорство, пише "Комерсант Україна".

Збитковим банкам тепер дозволено збільшувати обсяги капітальних інвестицій і нематеріальних активів, оплачувати консультаційні послуги і відкривати нові філії і відділення. Стане можливим і дострокове погашення боргових цінних паперів - раніше збиткові банки могли робити це лише у разі погашення облігацій за ціною нижче 50% від номіналу.

На момент введення цих обмежень в Україні працювало 41 збитковий банк. Через рік їх кількість ненамного зменшилася - до 37. Загальний збиток цих установ знизився з 8,4 млрд грн в I кварталі минулого року до 4,9 млрд грн в нинішньому, притому що 3,2 млрд грн довелося на "Родовід Банк".