ua en ru

НБУ знизив облікову ставку до 19% річних

НБУ знизив облікову ставку до 19% річних Фото: Національний банк України

На рішення вплинуло ослаблення ризиків для цінової стабільності

Правління Національного банку України прийняло рішення про зниження облікової ставки до 19% річних. Про це повідомила глава регулятора Валерія Гонтарєва, повідомляє кореспондент РБК-Україна.

"Це стало можливим завдяки істотного послаблення ризиків для цінової стабільності", - зазначила глава НБУ.


За даними регулятора, таке рішення зумовлене необхідністю підвищити ефективність інструментарію для реалізації монетарної політики за режиму інфляційного таргетування. "У березні 2016 року, як і очікувалося, тривала тенденція до уповільнення інфляції, рівень якої досяг 20,9% у річному вимірі. Також продовжилося зниження базової інфляції - до 15%. В цілому споживча інфляція в І кварталі 2016 року становила 1,6%, що менше від очікувань Національного банку", - пояснюють у НБУ.

НБУ також зберіг незмінним прогноз споживчої інфляції на рівні 12% на кінець 2016 року і 8% на кінець 2017 року, що збігається з його інфляційними цілями.

Як повідомляє Нацбанк, більшість факторів, які зумовили інфляцію нижче від прогнозу в I кварталі, мають короткостроковий характер. Протягом наступних кварталів з високою ймовірністю їх вплив може нівелюватися. У той же час дезінфляційний тренд буде підтримувати проведення виваженої фіскальної політики і ефект від посилення обмінного курсу гривні в березні-квітні 2016 року.

Правління НБУ також зберегло прогноз темпів зростання реального ВВП - 1,1% у 2016 році і 3% у 2017 році. Крім того, прогноз дефіциту поточного рахунку майже не змінився порівняно з попередніми оцінками (2,3 млрд дол США, або 2,7% ВВП в 2016 році і 1,8 млрд дол США, або 1,9% ВВП у 2017 році).

Також повідомляється, що в разі подальшого зниження ризиків для цінової стабільності, у тому числі після успішного завершення іншого перегляду Програми розширеного фінансування МВФ, Національний банк продовжить пом'якшення монетарної політики.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що Україна залишиться у програмі розширеного фінансування (EFF) з Міжнародним валютним фондом (МВФ), а новий уряд країни продовжить реформування економіки, передбачене цією програмою.