ua en ru

НБУ знімає ряд обмежень на грошово-кредитному і валютному ринках

НБУ знімає ряд обмежень на грошово-кредитному і валютному ринках Фото: Національний банк України

Тим самим регулятор починає програму лібералізації

Національний банк України (НБУ) оголосив про початок зняття обмежень на грошово-кредитному ринку, які раніше регулятор застосував для стабілізації кризової ситуації. Про це йдеться в постанові Правління НБУ від 03.06.2015 р. №354 "Про регулювання ситуації на грошово-кредитному і валютному ринках України", опублікованому на сайті Нацбанку.

До перших кроків лібералізації відноситься підвищення ліміту на видачу готівки в банкоматах і касах з 150 тис. грн до 300 тис. грн. в добу на одного клієнта.

Зміни також торкнулися заборони банкам купувати іноземну валюту за дорученням клієнтів - резидентів (крім фізичних осіб), у яких на рахунках у банках гроші в іноземній валюті. Після набрання чинності сьогоднішнього постанови, ця заборона буде стосуватися тільки клієнтів, у яких на рахунках понад 25 тис. дол., тоді як раніше ліміт складав 10 тис. дол.

За даними прес-служби регулятора, НБУ також спростив порядок контролю уповноваженими банками за операціями резидентів щодо оплати робіт, послуг, прав інтелектуальної власності. Так, поріг документального підтвердження відповідності кон'юнктури ринку контрактних цін на роботи, послуги, права інтелектуальної власності, які є предметом договору резидентів з нерезидентами, було підвищено з 25 тис. євро до 50 тис. євро.

Крім того, НБУ повідомив про те, що ще на 3 місяці - до 3 вересня 2015 р. - продовжено дію ряду інших обмежень на валютному ринку, прийнятих ще постановою від 3 березня №160 "Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному і валютному ринках".

Нагадаємо, раніше в НБУ говорили про те, що повернення України до економіки зразка 2013 р. є неможливим.