ua en ru

НБУ з завтрашнього дня буде публікувати інформацію про оперативний стан міжбанку

Національний банк України із завтрашнього дня буде публікувати інформацію про оперативний стан міжбанківського валютного ринку.

Національний банк України із завтрашнього дня буде публікувати інформацію про оперативний стан міжбанківського валютного ринку. Про це в інтерв'ю телеканалу ICTV повідомила член правління НБУ Олена Щербакова, передає прес-служба Нацбанку.

"Національний банк заявляв і заявляє, що ми залишаємося прихильниками гнучкого курсоутворення - гнучкого валютного курсу. Але при цьому зрозуміло, що при певній ситуації Національний банк все одно буде використовувати свій інструментарій для того, щоб бути присутніми на ринку, купувати або продавати валюту тоді, коли в цьому є необхідність", - зазначила Щербакова.

Вона розповіла, що нещодавно Нацбанк змінив модель офіційного курсоутворення і встановлює офіційний валютний курс день у день, а не так, як було раніше - під кінець дня.

"Зараз технологія наступна: на годину дня ми фіксуємо курс, і до двох годин він потрапляє безпосередньо банкам", - зазначила Щербакова.

За її словами, після 14:00, кожні півгодини інформація щодо поточного стану ринку буде оновлюватися і публікуватися на офіційному сайті НБУ в розділі "Оперативний стан міжбанківського валютного ринку".

"До цього нас спонукала вчорашня ситуація щодо суперечливих коментарів у ЗМІ про курс, яким закрився ринок. Зокрема, вчора ЗМІ написали, що міжбанк закрився на рівні 13,50, грунтуючись на одиничної операції, яка не відображала ситуацію на ринку в цілому. Реально ж курс був близький до 13,10. Тому ми будемо тісніше працювати з ринком, частіше та прозоріше інформуючи його про діяльність центрального банку, і його поведінка на валютному та грошово-кредитному ринках", - зазначила Щербакова.