ua en ru

НБУ рекомендує РФ згорнути свою банківську діяльність в Україні

НБУ рекомендує РФ згорнути свою банківську діяльність в Україні Фото: Катерина Рожкова (НБУ)

Нацбанк не бачить потенційних покупців "дочок" російських банків в Україні

Національний банк України (НБУ) рекомендує Російської Федерації згорнути свою банківську діяльність на території України і закрити "дочірні" фінустанови. Про це сьогодні журналістам повідомила заступник голови правління центробанку Катерина Рожкова, передає кореспондент РБК-Україна.

Рожкова також зазначила, що Нацбанк не бачить потенційних покупців на ці активи в Україні, оскільки вони занадто великі.

"Що стосується "Промінвестбанку" і "Ощадбанку", то там були потенційні інвестори, яким НБУ відмовив... Ми сьогодні не бачимо потенційних покупців, які могли б придбати ці банки, оскільки вони дуже великі. Тому логічний висновок, який може зробити НБУ: згортання діяльності - це єдиний цивілізований шлях для цих банків", - сказала Рожкова, додавши, що такий варіант подальшої своєї діяльності вже вибрав БМ Банк, який прийняв рішення про надання банківської ліцензії.

Рожкова підкреслила, що при цьому Нацбанк не може застосувати якісь важелі для прискорення виходу банків з російським держкапіталом з України.

"Ми встановили їм обмеження щодо розширення депозитної бази, за процентною ставкою та інші обмеження. Але ми працюємо у правовому полі... Інших вимог – політичних або яких-небудь інших - НБУ не може встановлювати", - сказала заступник голови НБУ.

Нагадаємо, в березні Президент України Петро Порошенко затвердив санкції проти чотирьох російських банків щодо запобігання виведенню капіталів за межі України.