ua en ru

НБУ рекомендує банкам не укладати довгострокові договори з аудиторами, які перевіряли банки з 2006 р

Відповідно до вимог пункту 2.6 Положення про порядок подання банками до Національного банку України аудиторських звітів за результатами щорічної перевірки фінансової звітності, затвердженого постановою правління Національного банку України від 9 вересня 2003 р. №389, банкам не рекомендовано перевищувати тривалість договірних відносин між банком та однією і тією самою аудиторською фірмою (аудитором) більше ніж п'ять років поспіль.

Враховуючи, що після внесення у 2006 р. відповідних змін до Положення №389 та набрання ними чинності перевірка річної фінансової звітності банку за 2010 р. однією і тією самою аудиторською фірмою, починаючи із перевірки банку за 2006 р., є граничним терміном тривалості надання банку аудиторських послуг, банкам рекомендується не укладати із такою аудиторською фірмою довгостроковий (більше 1 року) договір на зазначену аудиторську перевірку. Про це сказано у листі НБУ, текст якого має у своєму розпорядженні РБК-Україна.
Крім того, НБУ пропонує банкам, у яких термін тривалості отримання аудиторських послуг щодо перевірки річної фінансової звітності вже перевищує п'ять років (без урахування відповідних змін до Положення №389) розглянути питання про укладання договору на аудиторську перевірку фінансової звітності за 2010 р. із іншою аудиторською фірмою.