ua en ru

НБУ роз'яснив права та ризики учасників кредитних спілок

НБУ роз'яснив права та ризики учасників кредитних спілок Фото: Національний банк (Віталій Носач, РБК-Україна)

Кредитні спілки належать до високо ризикових фінансових установ, оскільки вони залучають кошти громадян

Національний банк України підготував роз’яснення, на що громадянам варто звертати увагу перед оформленням вкладу до кредитної спілки. НБУ планує змінити регулювання, щоб забезпечити збереження коштів громадян.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Як зазначається в повідомленні, перше правило вкладника - перевіряти ліцензію. Перед оформленням вкладу до кредитної спілки, клієнту потрібно перевірити, чи має фінансова установа діючу ліцензію. Адже фінансові послуги (тобто операції з чужими грошима) можуть надаватися тільки на підставі ліцензії.

У деяких випадках кредитна спілка повинна мати навіть дві ліцензії. Кредитна спілка може залучати кошти від своїх членів двома шляхами - через договори вкладів на депозит та через обов’язкові або добровільні пайові внески.

Якщо спілка залучає кошти через пайові внески, то їй достатньо мати одну ліцензію – на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту. Якщо спілка залучає кошти через депозитні договори, то їй необхідно мати дві ліцензії - на залучення фінансових активів із зобов'язанням щодо наступного їх повернення та на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту.

Друге правило вкладника - звертати увагу, що кредитні спілки не є учасниками системи гарантування вкладів, зазначають в НБУ. Кредитні спілки не є учасниками Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Тобто держава не гарантує повернення коштів вкладникам у разі банкрутства спілки. Вкладники повинні розуміти цей ризик, ухвалюючи рішення.

Нагадаємо, Національний банк вже підготував пропозиції до проекту закону України "Про кредитні спілки". Зокрема НБУ пропонує передбачити ринковий механізм підтримки платоспроможності кредитних спілок. Наприклад, стабілізаційний фонд на базі об’єднаних кредитних спілок.

Відзначимо, Національний банк України з 1 липня 2020 року прийняв повноваження з регулювання ринків небанківських фінансових послуг. Відповідна норма міститься в законі про "спліт".

Національний банк вже підготував проект постанови щодо відсторонення керівництва від управління фінансовою установою та призначення тимчасової адміністрації.