ua en ru

У НБУ розповіли про подальші заходи валютної лібералізації

У НБУ розповіли про подальші заходи валютної лібералізації Фото: Нацбанк продовжує валютну либерализауию

Нацбанк послабить вимоги до репатріації дивідендів

Національний банк планує подальшу лібералізацію валютного регулювання. Про це сьогодні під час прес-конференції заявила голова Національного банку України (НБУ) Валерія Гонтарєва, передає кореспондент РБК-Україна.

"На тлі сприятливої ситуації на валютному ринку, позитивних новин про успішне завершення третього перегляду програми співпраці з МВФ і з описом балансу ризиків правління НБУ вважає можливим продовжити лібералізацію валютного регулювання", - заявила Гонтарєва.

При цьому вона зазначила, що регулятор фокусується на зняття перешкод для торгових операцій і припливу прямих іноземних інвестицій. Перш за все, НБУ завершив аналіз планів підприємств по сплаті дивідендів за кордон і прийняв рішення про дозвіл проведення репатріації дивідендів за 2014, 2015 і 2016 роки.

Крім того, був спрощений механізм здійснення репатріації з травня 2017 року, згідно з яким одна компанія зможе репатріювати в 5 млн доларів протягом 1 місяця.

Разом з тим НБУ планує дозволити банкам достроково погашати кредити перед банками-нерезидентами з рейтингом не нижче А і заборгованості банків за єврооблігаціями.

За її словами, НБУ має намір збільшити максимальний розмір попередньої оплати за імпортними контрактами без застосування акредитивів.

Нагадаємо, Гонтарєва обговорила ймовірних кандидатів на посаду глави НБУ з президентом України Петром Порошенком.