ua en ru

У НБУ розповіли про реформу банківського сектора

У НБУ розповіли про реформу банківського сектора Фото: Олександр Бевз розповів про реформу банківського сектора (facebook.com oleksandr.bevz.)

Регулятор змінить правила ліцензування банків, вимоги до угод M&A і до керівництва банків

Національний банк України з нового року запускає комплексну реформу банківського сектора у відповідності з міжнародними стандартами. Про це в інтерв'ю Finclub розповів директор департаменту ліцензування НБУ Олександр Бевз.

За його словами, регулятор має намір змінити правила ліцензування банків, посилити вимоги до угод M&A (злиття і поглинання-ред.), а також до вищого керівництва банків. У той же час вимоги до менеджменту банків стануть більш лояльними.

Зокрема, розповів Бевз, з 2018 року запрацює нова система оцінки банків SREP, орієнтована не на жорсткі норми, а на професійне судження і принципову оцінку ризиків.

Так, оцінка банку буде ґрунтуватися не стільки на вартості угоди, скільки на представленому власниками бізнес-плані подальшого розвитку установи, а також можливостей і потенціалу всієї бізнес-групи.

Щодо іноземних інвесторів і власників для оцінки планується запитувати звіти незалежних аудиторів.

Можливість отримання банком ліцензії на нові види діяльності або відкриті відділення буде залежати не стільки від фінансових результатів діяльності установи, скільки від оцінки доцільності таких рішень.

Що стосується оцінки репутації майбутнього керівництва і менеджменту банків, Нацбанк планує застосовувати комплексний підхід. Так, пояснив Бевз, при розгляді кандидатури буде враховуватися не тільки наявність у нього фінансового або юридичної освіти, але і профіль цього утворення в залежності від того, який сектор банку має намір очолити кандидат. Жорсткі вимоги залишаться тільки до кандидатури голови правління, як особи несучого найбільш істотну відповідальність за роботу банку.

Чиновник також розповів, що відсутність фінансової освіти перестане бути причиною відмови від отримання посади, наприклад, незалежного директора банку, оскільки НБУ має намір запустити школу безкоштовних директорів.

Вона буде представляти собою 2-3-денний безкоштовний курс, на якому спікери, в тому числі з міжнародних організацій і банківських груп, розкажуть про засади корпоративного управління, суть роботи наглядової ради та інше.

Бевз також повідомив, що прийняття нової концепції діяльності банківської системи очікується не пізніше травня 2018 року.

Нагадаємо, в рамках виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом та реалізації Комплексної програми розвитку фінансового сектору України до 2020 року (EU-FINSTAR) Національний банк України продовжує імплементувати норми директив ЄС.