ua en ru

НБУ розширив інструменти підтримки ліквідності банків

НБУ розширив інструменти підтримки ліквідності банків Фото: Національний банк України

Зміни набирають чинності з 4 квітня

Національний банк України (НБУ) розширив інструменти підтримки ліквідності банків. Відповідні правки внесені постановами регулятора №90 від 18 лютого і №100 від 23 лютого до "Положення про застосування Нацбанком стандартних інструментів регулювання ліквідності банківської системи та Технічний порядок проведення національним банком операцій з такими інструментами".

По-перше, введена можливість використання механізму ролловер - надання банку кредиту для виконання раніше взятих зобов'язань. Ролловер можна буде застосовувати для погашення кредитів рефінансування та овернайт, заставою за якими були державні облігації та депозитні сертифікати НБУ.

По-друге, розширено перелік цінних паперів, які Нацбанк приймає в якості застави за кредитами овернайт та операцій прямого репо. Досі в цій якості за кредитами овернайт використовувалися лише облігації внутрішньої державної позики, депозитні сертифікати НБУ,а за операціями прямого репо - тільки ОВДП. У той же час за кредитами рефінансування в якості застави можна було надати та облігації міжнародних фінансових організацій. Відтепер облігації міжнародних фінансових організацій приймаються і за кредитами овернайт та операцій прямого репо.

В-третіх, надана можливість збільшувати, зменшувати або проводити заміну застави за кредитами рефінансування. Досі було передбачено лише можливість її зменшення у разі часткового погашення кредиту.

"Ці зміни дозволять банкам задовольняти свої короткострокові потреби в ліквідності. Разом з тим посилення гнучкості регулювання ліквідності банківської системи є необхідною умовою для ефективної реалізації монетарної політики в рамках режиму таргетування інфляції. Нагадаємо, оголошення переходу в цей режим планується до кінця 2016 року. Зазначені зміни набирають чинності з 04 квітня 2016 року", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Національний банк України надав проблемним банкам доступ до операцій з підтримки ліквідності.