ua en ru

НБУ надав проблемним банкам доступ до операцій з підтримки ліквідності

НБУ надав проблемним банкам доступ до операцій з підтримки ліквідності Фото: Національний банк України

Нацбанк також розширив можливості банків для отримання коштів за кредитами рефінансування

Національний банк України надав проблемним банкам доступ до операцій з підтримки ліквідності. Про це йдеться в постанові №83 від 16 лютого 2016 року "Про внесення змін до Положення про застосування Національним банком України стандартних інструментів регулювання ліквідності банківської системи", передає прес-служба НБУ.

Повідомляється, що НБУ також розширює можливості банків для отримання коштів за кредитами рефінансування на підтримку ліквідності.

"Досі банки мали можливість отримати в НБУ кошти за кредитами рефінансування та операціями прямого репо в розмірі не більше 50% розміру регулятивного капіталу банку і не більше 50% обсягу коштів, що надаються на тендер з підтримання ліквідності банків. Тепер цю вимогу скасовано. Таким чином, отримання банками ресурсів за цими операціями будуть обмежуватися тільки наявними забезпеченням (ОВДП, депозитні сертифікати, валюта) і максимальною сумою тендерів", - йдеться в повідомленні.

У той же час НБУ надав доступ до операцій з підтримки ліквідності і банкам, віднесеним до категорії проблемних. Зміни вступають в силу з 17 лютого 2016 року.

Нагадаємо, збиток працюючих банків в Україні досяг 66,6 млрд гривень у 2015 році.