ua en ru

НБУ прокоментував зв'язок глави регулятора з офшорним скандалом

НБУ прокоментував зв'язок глави регулятора з офшорним скандалом Фото: Валерія Гонтарєва, голова НБУ

Валерія Гонтарєва в 2014 році продала свій пакет акцій в компанії ICU, згадуваної в даних по офшорам

Валерія Гонтарєва, голова Національного банку України (НБУ) продала свою частку акцій ICU Holdings Limited перед тим, як очолити регулятор. Про це прес-служба Нацбанку повідомила у відповідь на запит прокоментувати інформацію в ЗМІ про те, що Валерія Гонтарєва до свого призначення на посаду глави НБУ була бізнес-партнером Юрія Соловйова – російського чиновника, першого заступника президента державного банку РФ “ВТБ” – і спільно з ним розвивала фінансової групи ICU, яка за даними у ЗМІ, побічно причетна до офшорного скандалу.

За даними прес-служби, продаж Валерією Гонтарєвої своєї частки акцій в компанії пройшла в червні 2014 року. Перший транш вона отримала в 2014 році і заплатила за нього всі необхідні податки. Другий транш від угоди вступив в 2015 році.


У відкритих даних про декларацію доходів і витрат глави регулятора говориться, що в минулому році Валерія Гонтарєва від продажу згаданих цінних паперів отримала 23,5 млн гривень доходу.

У НБУ також повідомили, що структура власності ICU Holdings Limited була розкрита на початку 2014 року, в структурі власності ПАТ “Банк Авангард”.

Вчора, 3 квітня, в ЗМІ була опублікована інформація про те, що глава НБУ Валерія Гонтарєва була бізнес-партнером Юрія Соловйова. Зокрема, частина цінних паперів ICU, яку з 2007 до приходу в НБУ, очолювала Валерія Гонтарєва, належала дружині бізнесмена – Галині Улютиной. У пресі також з'явилася інформація про те, що в кінці 2013 року офшор Соловйова Quillas Equities видав 10 млн доларів офшору Keranto Holdings Ltd у вигляді позики. Поштова адреса останньої компанії співпадає з адресою офісу ICU.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що президент України Петро Порошенко прокоментував скандал з офшорами.