ua en ru

НБУ скасовує три валютні обмеження

НБУ скасовує три валютні обмеження Фото: НБУ пом'якшує валютні обмеження

Скасовано обов'язковий продаж валюти, що поступає для здійснення іноземних інвестицій в Україні

Національний банк України (НБУ) продовжує поступове пом'якшення антикризових заходів, запроваджених у 2014-2015 роках для стабілізації фінансового ринку країни. відповідна постанова правління Нацбанку №308 прийнято 5 травня 2016 року, повідомляє прес-служба регулятора.

Зокрема, Нацбанк скасовує обов'язковий продаж на валютних аукціонах коштів, що надходять для здійснення іноземних інвестицій в Україні.


Крім того, скорочено термін резервування уповноваженими банками гривневих коштів, призначених для купівлі іноземної валюти за дорученням клієнтів. Тепер здійснити таку закупівлю можна починаючи з третього операційного дня після попереднього резервування (режим Т+2), а не з четвертого (режим Т+3) як було досі. Таким же чином скорочено і термін для операцій по перерахуванню отриманих коштів на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів.

Нацбанк підкреслює, що для попередження непродуктивного відтоку капіталу проводити такі операції, як і раніше, можна буде тільки з дозволу регулятора.

Також лібералізація валютного регулювання передбачає скасування заборони на купівлю іноземної валюти за продукцію, імпортовану в Україну до 1 січня 2015 року. Також скасовано таку заборону для перерахування гривневих коштів на користь нерезидентів через кореспондентський рахунок банку-нерезидента в уповноваженому банку.

Зміни набирають чинності 11 травня 2016 року.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що Кабінет міністрів та Нацбанк зайнялися лібералізацією валютних обмежень.