ua en ru

НБУ визнав "Дельта банк" Лагуна і ще два його банки неплатоспроможними

НБУ визнав "Дельта банк" Лагуна і ще два його банки неплатоспроможними

Національний банк України (НБУ) відніс АТ "Дельта банк", ПАТ "Кредитпромбанк" та ПАТ "Омега банк" до категорії неплатоспроможних. Про це йдеться в повідомленні прес-служби регулятора.

"Згідно з вимогою статті 76 Закону України "Про банки і банківську діяльність" 2 березня 2015 року Правління Національного банку України прийняло постанову № 150 "Про віднесення Публічного акціонерного товариства "Дельта Банк" до категорії неплатоспроможних" (далі - АТ "Дельта Банк")", - йдеться в повідомленні.

У НБУ відзначили, що 94% всіх вкладників "Дельта банку" мають вклади у межах гарантованої Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суму 200 тис. грн. і отримають свої вклади в повному обсязі (всього 554 тис. вкладників). Головною причиною віднесення "Дельта банку" до категорії неплатоспроможних стало неприйняття власником банку своєчасних заходів для поліпшення фінансового стану банку та приведення діяльності у відповідність із вимогами законодавства України.

Крім того, неплатоспроможними визнали "Кредитпромбанк" і "Омега банк".

"З огляду на вимогу статті 76 Закону України "Про банки і банківську діяльність" та відсутність перспектив відновлення діяльності зазначених банків, з метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів, Правлінням Національного банку 02 березня 2015 року було прийнято рішення про присвоєння ПАТ "Кредитпромбанк" ПАТ "Омега банк" категорії неплатоспроможних (постанови Правління Національного банку № 151 та № 152 відповідно)", - йдеться в повідомленні.

У січні 2015 р. зазначені банки були віднесені до категорії проблемних з-за погіршення фінансового стану.

Зазначимо, за класифікацією НБУ на 1 січня 2015 р. банк "Дельта банк" займає 4 місце і належить до першої групи банків (найбільші). Співвласником та головою правління банку є український бізнесмен Микола Лагун.

"Кредитпромбанк" і "Омега банк" за класифікацією НБУ, на 1 січня 2015 р. банк "Енергобанк" займає 76 і 103 місця відповідно і відносяться до четвертої групи банків (невеликі). У 2012 і 2013 р. ці банки також були викуплені Лагуном.

Нагадаємо, в грудні 2014 р. співвласник "Дельта банк" Микола Лагун заявив, що "Дельта Банк" збільшить капітал і розрахується з вкладниками. У січні 2015 р. Лагун повідомив, що операції по залученню коштів у "Дельта Банк" будуть закриті до кінця січня.