ua en ru

НБУ запрошує іноземних інвесторів у фінансовий сектор

Україна має намір презентувати іноземним компаніям можливості інвестування в банківський сектор країни, який останнім часом демонструє стабільну і прибуткову роботу. У НБУ вважають, що такі інвестиції будуть відзначатися не лише окупністю, але й надійністю. Про це заявив перший заступник глави Національного банку України Борис Приходько, в ході панельної дискусії "Фінансовий сектор України: тенденції та перспективи". Дискусія пройшла за участю іноземних бізнесменів в рамках першої міжнародної бізнес-конференції ABC: Ukraine & Partners.

"Зараз ми повинні розкрити для міжнародної громадськості наші досягнення, довести, що інвестиції в українську банківську систему не тільки прибуткові, але й надійні. Конференція ABC: Ukraine & Partners - відмінна платформа для налагодження ефективного діалогу з потенційними інвесторами та вирішення поточних питань чинного в нашій країні іноземного бізнесу. Конференція такого рівня закладає новий формат співпраці між бізнесом і владою, дозволяє вести діалог на одній мові - "мовою фінансів". Це відмінна можливість дозволу дискусійних питань", - заявив у своєму виступі Борис Приходько.

Представник Нацбанку окреслив основні досягнення фінансового сектора економіки країни. Рівень прибутковості капіталу банків України відповідає рівню передових держав Єврозони - більше 3% за підсумками 2012 р. НБУ істотно спростив доступ до кредитів рефінансування, значно знизивши ставки по них. На даний момент вартість основних операцій з рефінансування визначається на рівні облікової ставки: зараз це 7%. Сукупні активи банківського сектора за 2012 рік збільшилися на 56 млрд грн. За 5 місяців поточного року - ще на 41 млрд грн.

Зменшується вартість кредитування. Середньозважена ставка за кредитами в національній валюті з на початку 2013 р. зменшилася з 18% до 16%.

Удосконалюється робота банків із проблемними кредитами. За перші 4 місяці поточного року частина негативно класифікованої заборгованості скоротилася на 0.9 п.п. до 15,6%.

Зростає довіра до банківської системи з боку населення і бізнесу. Протягом 2012 депозитні вклади фізичних осіб збільшилися на 58 млрд грн. За 5 місяців поточного року - ще на 32 млрд. грн. При цьому, зростання обсягів депозитних портфелів стався виключно в гривневій масі.

Кошти юридичних осіб також демонстрували зростання. За 2012 рік - на 16 млрд грн. За 5 місяців 2013-го - ще на 7 млрд грн ..

За словами Бориса Приходько, така позитивна динаміка забезпечила зростання ліквідності фінансових установ України. За 5 останніх місяців, середньодобовий обсяг коррахунків банків збільшився на 21% порівняно з 2012 роком.

"Українська банківська система довела, що вона в змозі витримувати тиск, сприяти економічному зростанню в країні і працювати прибутково. Результати діяльності банківського сектора, яких ми досягли в цьому році - тому підтвердження. Інвестиції в українську банківську систему це не тільки прибутково, але і надійно", - резюмував перший заступник голови НБУ.

Нагадаємо, перша міжнародна конференція ABC: Ukraine & Partners, яка проходить 13-14 червня в Києві, - форум високого рівня за участю членів уряду України, глав урядів іноземних держав, міжнародних економічних організацій, міністрів країн-партнерів України, топ-менеджерів провідних інвестиційних, фінансово-банківських і бізнес-організацій, керівників торгово-промислових палат і асоціацій. Метою форуму поряд з подальшим розвитком діалогу між владою і бізнесом є об'єднання зусиль керівників урядових структур та лідерів бізнесу для пошуку шляхів взаємоприйнятного співробітництва та вироблення шляхів подолання негативного впливу глобальної економічної кризи.