ua en ru

НБУ пояснив уповільнення зростання ВВП у I кварталі 2017 року

НБУ пояснив уповільнення зростання ВВП у I кварталі 2017 року Фото: Національний банк України (НБУ)

Прогноз НБУ був заснований на базових галузях економіки

Зростання ВВП України у I кварталі 2017 року зростання ВВП сповільнилося до 2,5%, при прогнозі Національного банку України в 3%. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Регулятор пояснив такий результат тим, що його прогноз був заснований на базових галузях економіки, але не всі вони враховуються при підрахунку ВВП за перші три місяці року.

При цьому Нацбанк заявив, що зниження темпів зростання економіки України у порівнянні з IV кварталом 2016 року, було очікуваним.

Однією з причин такого результату стало те, що на відміну від кінця минулого року вже не було позитивного вкладу рослинництва (без урахування рослинництва в статистиці сільськогосподарського виробництва відбувається тільки в період з червня по грудень).

Другий причиною уповільнення зростання ВВП стало припинення транспортного сполучення з непідконтрольними територіями Донбасу і захоплення ряду підприємств на таких територіях.

Як наслідок, в I кварталі відновилося падіння валової доданої вартості (ВДВ) сільського господарства і промисловості (на 0,7% м/м і 0,8% р/р відповідно).

У той же час зростання ВДВ будівництва навіть прискорилося (до 21,3% р/р), що відображало високий інвестиційний попит в економіці. Також пожвавилися темпи приросту ВДВ торгівлі (до 3,1% р/р), що, за оцінками НБУ, пов'язано з активізацією роздрібної торгівлі. Також прискорилося зростання ВДВ в секторі Транспорт, складське господарство, поштова та кур'єрська діяльність" (до 4,7% р/р), що, серед інших факторів, може пояснюватися високим обсягам транзиту та імпорту природного газу.

Нагадаємо, за попередніми даними Нацбанку, у I кварталі ВВП зріс на 2,4% в річному вимірі.