ua en ru

НБУ пояснив стрибок інфляції у вересні

НБУ пояснив стрибок інфляції у вересні Фото: НБУ (РБК-Україна)

Стрибок інфляції у вересні до 1,9% значною мірою зумовлений сезонними чинникам

Інфляційний тиск в Україні залишається високим попри послаблення продовольчої інфляції. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на коментар Національного банку щодо рівня інфляції у вересні 2018 року.

"Високі темпи зростання цін підтримуються стійким внутрішнім попитом, швидким зростанням заробітних плат та різким подорожчанням нафти на світових ринках", - йдеться в коментарі.

Як зазначили в НБУ, зростання споживчих цін у вересні на 1,9% значною мірою було зумовлено сезонними чинниками.

Інфляція у річному вимірі у вересні була вищою ніж прогноз НБУ, опублікований у липневому "Інфляційному звіті" (8,3%) за рахунок базової компоненти та цін на паливо, підкресли у Нацбанку.

Базова інфляція у вересні лишилась на рівні попереднього місяця (8,7% р/р). Очікуване уповільнення стримувалося послабленням обмінного курсу гривні в останні кілька місяців. Це стимулювало прискорення зростання цін на непродовольчі товари, що переважно імпортуються. Зростання цін на сирі продукти харчування у вересні уповільнилося (до 0,8% р/р), що відповідало прогнозу Національного банку. Зростання цін на паливо прискорилося (до 22,7% р/р) на тлі стрімкого зростання світових цін на нафту та послаблення обмінного курсу гривні, зазначили в НБУ.

Нагадаємо, за даними Держстату, споживчі ціни в Україні у вересні 2018 року порівняно з серпнем зросли на 1,9%. За даними статистичного відомства, з початку року (до грудня 2017 року) ціни в Україні зросли на 5,6%. У річному вимірі (до вересня 2017 року) інфляція знизилася до 8,9%. Відзначимо, що упродовж минулих чотирьох місяців Держстат фіксував зниження цін: у травні, червні і серпні - нульову інфляцію, у липні - дефляцію 0,7%.