ua en ru

НБУ підвищив відповідальність банків за прострочені борги

Національний банк України підвищив відповідальність банків за прострочені борги. Про це йдеться в постанові НБУ "Про внесення змін до положення про регулювання Національним банком України ліквідності банків України" від 4 червня 2011 р. № 134.
Згідно документу, у разі невиконання банком умов, що передбачені договорами за кредитами рефінансування, операціями прямого репо, НБУ наступного робочого дня:
- забезпечує віднесення цієї заборгованості на рахунки з обліку простроченої заборгованості та прострочених нарахованих доходів;
- застосовує переважне і безумовне право щодо списання в безспірному порядку всієї заборгованості з кореспондентського рахунку цього банку та його філій, які працюють у системі електронних платежів НБУ за окремими кореспондентськими рахунками;
- нараховує пеню в розмірі 0,5% від суми заборгованості за кожен день прострочення, але не більше подвійної облікової ставки НБУ.

Постанова набирає чинності через 10 днів після її офіційного опублікування.
Нагадаємо, на кінець травня заборгованість по кредитах рефінансування перед НБУ мали 47 банків на загальну суму 67 млрд грн.