ua en ru

НБУ повністю скасував обмеження на зняття коштів з рахунків у банках

НБУ повністю скасував обмеження на зняття коштів з рахунків у банках Фото: НБУ скасував останні обмеження для зняття коштів з рахунків (НБУ)

Ослаблення стосуються як фізичних, так і юридичних осіб і банків

Національний банк України повністю скасував обмеження на зняття коштів з рахунків в банках. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Як повідомляється, скасування стосується як валютних операцій населення і бізнесу, так і діяльності банків на міжбанківському валютному ринку.

Тепер фізичні особи зможуть отримувати готівку в іноземній валюті або банківські метали з поточних і депозитних рахунків через касу та банкомати без обмежень по сумі. Знято обмеження, введене регулятором у вересні минулого року, згідно з яким один клієнт на добу міг отримати не більше 250 тис. гривень в еквіваленті.

Крім того, знімається заборона на випуск сертифікатів на пред'явника, який діяв досі, і скасовується вимога погашати їх тільки шляхом перерахування коштів на рахунок власника сертифіката або на пред'явника. На додаток, для депозитних сертифікатів в іноземній валюті забирається вимога до мінімального терміну розміщення, який повинен складати не менше шести місяців.

У той же час, НБУ додав до переліку винятків із заборони на дострокове погашення кредитів і позик перед іноземними кредиторами випадки, коли до складу акціонерів нерезидента-кредитора, якому здійснюється дострокове погашення, входить іноземна держава або іноземній банк. Ця іноземна держава має належати до країн, що мають офіційну рейтингову оцінку не нижче категорії А, підтверджений у бюлетені однієї з провідних світових рейтингових компаній (Fitch Ratings, Standard & Poor's, Moody's).

Для банків Національний банк спростив розрахунок щоденного ліміту покупки валюти у власну позицію в розрізі операцій на умовах тод, спот і форвард.

Зазначені кроки щодо валютної лібералізації передбачено постановою правління Національного банку україни від 22 серпня 2017 №81 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 13 грудня 2016 № 410". Вони вступають в силу з 24 серпня 2017 року.

Нагадаємо, в НБУ озвучили пріоритетні напрямки спрощення валютного регулювання.