ua en ru

У НБУ заявили про наявність позитивних факторів для зміцнення курсу гривні

У НБУ заявили про наявність позитивних факторів для зміцнення курсу гривні Фото: НБУ впевнений у стабільності гривні (НБУ)

Сума інвестицій у гривневі ОВДП склала близько 460 млн гривень

Національний банк України відзначає наявність позітівніх факторів для зміцнення курсу гривні до кінця 2017 року. Про це в інтерв'ю UBR заявив заступник голови НБУ Олег Чурій.

За його словами, зміцнення курсу гривні не стільки залежить від Нацбанку, скільки піддається впливу ситуації на ринку та політичній складовій.

"Практика минулих років показала ймовірність негативного впливу політичної складової. Але поряд з позитивними факторами, які будуть грати на стороні гривні, як, наприклад, захід виручки від реалізації вже нового врожаю, видно нові позитивні сигнали. Ми не зміцнюємо курс, а йдемо за ринком ", - заявив Чурій.

Він також підкреслив, що успішні аукціони Фонду держмайна з продажу пакетів акцій обленерго також сприяють зміцненню курсу гривні і заходу в Україну додаткової валюти.

Ще одним важливим фактором для зміцнення курсу національної валюти, за словами Чурия, є повернення на український борговий ринок нерезидентів, які днями взяли участь у аукціоні Мінфіну з розміщення ОВДП. Це пов'язано як зі стабілізацією ситуації в Україні, так і з позитивним ставленням інвесторів до ринків, пояснив заступник голови Нацбанку. Він зазначив, що регулятор очікує збільшення присутності нерезидентів на цьому ринку.

Що стосується самих ОВДП, то інтерес інвесторів викликали саме гривневі цінні папери, які останнім часом мають більш високий рівень прибутковості ніж євробонди.

"Так що інтерес до України видно, як і інтерес увійти в локальну валюту. Поки інвестували невеликий обсяг - близько 460 млн гривень, але сподіваємося, що точкової інвестицією інвестори не обмежаться", - заявив Чурий.

Нагадаємо, 16 серпня Мінфін залучив 10,3 млрд гривень від розміщення ОВДП.