ua en ru

НБУ підписав з Кабміном меморандум щодо росту економіки та цінової стабільності

НБУ підписав з Кабміном меморандум щодо росту економіки та цінової стабільності Фото: Яків Смолій та Олексій Гончарук (www.kmu.gov.ua)

Меморандум спрямований на дві цілі одночасно

Національний банк та Кабінет міністрів підписали Меморандум про взаємодію з метою досягнення стійкого економічного зростання та цінової стабільності. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Як зазначається в повідомленні, цей документ ляже в основу спільних зусиль інституцій для забезпечення цінової стабільності як необхідної передумови для стійкого економічного зростання в Україні.

Підписали Меморандум із Національним банком про взаєморозуміння. Це вихід на новий рівень стосунків Уряду та НБУ. Наша кооперація матиме різні форми: це і обмін інформацією, і регулярні зустрічі, і вчасне інформування один одного про зміни. ⠀ Ми розділяємо переконання НБУ в необхідності знизити інфляцію до рівня 5% і зрозуміла та послідовна монетарна політика безумовно створить основу для економічного прориву України. Адже в минулому в нас ще не було таких випадків, коли населення і бізнес могли б довіряти власній валюті більше, ніж іноземній – ми маємо разом працювати над цією довірою. ⠀ Стійке економічне зростання і підвищення добробуту українців неможливе без низької і стабільної інфляції. А стабілізувати інфляцію на низькому рівні інфляцію на довгострокову перспективу можливо лише спільними зусиллями Уряду і НБУ.

Опубліковано Олексій Гончарук - Прем'єр-міністр України Четвер, 3 жовтня 2019 р.

Підписуючи меморандум, прем’єр-міністр України Олексій Гончарук та голова Національного банку Яків Смолій засвідчили, що у державних інституцій спільне бачення щодо важливості підтримки низької і стабільної інфляції для економічного зростання.

"Низька і передбачувана інфляція уможливить у середньостроковій перспективі зниження відсоткових ставок та пожвавлення кредитування економіки. А розширення доступу бізнесу та населення до дешевих фінансових ресурсів, зі свого боку, стане тим двигуном, який дозволить нам перезапустити економіку та прискорити її зростання. І це - та ціль, що об’єднує дві наші окремі інституції", – наголосив Гончарук.

З цією метою НБУ буде і далі проводити монетарну політику, спрямовану на зниження інфляції до цілі 5% з допустимим діапазоном відхилень +/- 1 п. п.

Зі свого боку уряд зобов’язується підтримувати зниження інфляції до цілі 5% за допомогою проведення виваженої економічної політики. Зокрема, йдеться про:

  • передбачувану бюджетну політику, спрямовану на забезпечення стійкості державних фінансів;
  • управління державним боргом, яке має на меті зменшення витрат на обслуговування боргів;
  • розвиток фінансового ринку;
  • управління державними банками відповідно до визначеної стратегії та поступове зменшення частки держави в банківському секторі до 20%;
  • ефективну антимонопольну політику для створення конкурентного середовища для механізмів ціноутворення і захисту громадян від зловживань монополістів;
  • прозору приватизацію та підвищення ефективності діяльності державних підприємств;
  • прозору та передбачувану політики у сфері адміністративно регульованих цін і тарифів;
  • дедоларизацію економіки.

Водночас НБУ готовий підтримувати економічну політику Кабінету міністрів, зокрема для забезпечення стійкості державних фінансів та розширення доступу бізнесу і громадян до значно дешевших фінансових ресурсів, за умови, що це не перешкоджатиме досягненню цілей з цінової та фінансової стабільності.

"Ефективна координація економічної, фіскальної та монетарної політики є винятково важливою для забезпечення цінової стабільності. Цим шляхом йшло багато країн, які в результаті налагодженої співпраці за останні десятиліття продемонстрували помітну стійкість до фінансових та економічних криз. А відтепер до них доєдналася і Україна", - зазначив Смолій.

Нагадаємо, 1 жовтня президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Олексій Гончарук прийшли до головного офісу Національного банку України для участі у спільній нараді президента, команди центробанку та команди уряду з питань фінансово-економічного розвитку.

Міністр фінансів Оксана Маркарова повідомила, що питання курсу гривні до долара обговорювалося під час наради, яку президент Володимир Зеленський провів з керівництвом Національного банку та економічного блоку уряду 1 жовтня.